Information vid flytt av elmätare

Ska du installera solceller och har din elmätare monterad inomhus så har vi på Gislaved Energi Elnät AB ett krav om att elmätaren flyttas ut, mer info om detta kan du läsa om i ”Information vid installation av solceller” som du hittar på vår hemsida.

Elmätaren ska placeras i ett nytt fasadmätarskåp eller som alternativ ett markmätarskåp. Detta ska göras för att mätare och brytare ska vara placerade på samma ställe och tillgängliga för vår personal. Detta görs ur en säkerhetsaspekt och för att vi i framtiden inte ska behöva gå in i fastigheten vid de tillfällen som vi behöver komma åt energimätaren. Som fastighetsägare behöver du inte då vara hemma vid de tillfällena.

Behöver du flytta ut elmätaren så finns det en möjlighet att av Gislaved Energi Elnät AB beställa ett fasadmätarskåp (av typ MÄTARSKÅP FASAD GUM-L 1-25. Artikelnr: 2270015) eller ett liknande samt max 10 meter serviskabel för att kunna placera skåpet på ett lämpligt ställe. Kostnaden för skåpet av typen ovan samt 10 m kabel bekostas av Gislaved Energi Elnät AB. Om ni behöver ett fasadmätarskåp och kabel så kontakta oss i god tid så vi beställer hem det, ni kan sedan hämta det hos oss på vårt kontor på Mårtensgatan efter överenskommelse. Om en annan typ av fasadmätarskåp eller en längre serviskabel önskas så tillkommer kostnader.

Övriga kostnader som tillkommer för eventuella omkopplingar, installation, grävning och skarvning ansvarar kunden för. Inom kundens anläggning utförs arbetet av den anlitade elinstallatören (solcellsinstallatören om det ingår i arbetet).

En separat föranmälan ska skickas in för flytt av energimätare och ska göras innan en föranmälan görs för solcellsanläggningen.

 

Såhär går det till:

• Personal från Gislaved Energi Elnät AB kommer ut (efter förfrågan av er) och märker upp var kabeln går i marken.

• Föranmälan för flytt av energimätare lämnas in (av er anlitad elektriker).

• Ett hål grävs (av er eller av er anlitad person) så att en elektriker från oss på Gislaved Energi Elnät AB kan skarva kabeln.

• Ni ombesörjer att fylla igen hålet och återställa marken. H

ar du beställt solceller genom en samarbetspartner till oss på Gislaved Energi så vet de om att elmätaren ska flyttas ut och de räknar (oftast) med den kostnaden redan i offerten. De hjälper er också med föranmälan!

Om du väljer att gräva själv: Då ska du gräva så att personal från Gislaved Energi Elnät AB kan ta sig ner till kabeln för att skarva den (se bildbeskrivning nedan).

 

 

 bild på hur kabeln ska ligga i marken

Bild på kablens djup i marken

 

 Har du frågor kring detta kontakta vår personal på elnät. Här är en genväg till kontaktuppgifter.