Frågor och svar

Här har vi samlat frågor som vi har fått in som vi tror kan vara intressanta för fler!

1. Vad händer med min solcellsanläggning när det åskar och om strömmen försvinner?

Svar: Växelriktare är utrustad med ett överspänningsskydd som löser ut och skyddar anläggningen vid åska. Men om blixten slår ner i din anläggning så skyddar den inte, det är en diskussion du får ha med ditt försäkringsbolag. Vid ett strömavbrott så stannar produktionen av och levererar inte någon el. Detta är för att ingen ska skada sig när de åtgärdar felet.

2. Min solcellsanläggning ser smutsig ut, behöver jag tvätta av den?

Svar: Oftast är det så att regn håller dem rena. Men om det fastnar något större på dem så kan det man behöva ta bort det.
Om det ligger snö på dem så kan de inte producera någon el, men du kan riskera att skada dem om du skottar av dem.

3. Producerar min solcellsanläggning någon el under vintern?

Svar: På vintern står solen lågt på himlen så produktionen är låg.

4. Hur lång tid ta det innan min solcellsanläggning går med vinst?

Svar: I offerten som du får ser du en besparingskalkyl där du kan se hur lång tid det tar innan din anläggning går med vinst.

5. Kan jag spara på el som jag inte använder?

Svar: Om du installerar ett batteri för energilagring så kan du göra det. Med ett batteri kan du lagra solenergi som dina solceller producerar och använda den när solen inte skiner. På detta sätt tar du tillvara på mer av din egenproducerade el. Du kan som privatperson söka ett stöd för energilagring, stödet kan ge bidrag för upp till 60 % av kostnaderna. Det är Länsstyrelsen som fattar beslut om detta stöd. Läs mer om stöd för energilagring här.


Saknar du en fråga? Fyll i formuläret nedan.