Gislaved först ut med unik energipark
Nu står det klart att Gislaved blir den första kommunen i Sverige som bygger en grön energipark med innovativ teknik. Bakom initiativet står Gislaved Energi och PLS Energy Systems. Projektet syftar till att utöka andelen förnyelsebar energi i kommunen från och med våren 2023 då parken förväntas stå klar
Det är sammansättningen av energiparken som gör den unik. Lösningen består av tre komponenter i form av solceller som står för energiutvinningen, energilagring med återbrukbara batterier och vätgasproduktion.
– Energin som framställs i parken är förnyelsebar och lagras genom återbrukbara batterier, även kallade second life-batterier, från elfordon. Placeringen av parken är tänkt att bli mellan Räddningstjänstens lokaler i Gislaved och riksväg 27. Första spadtaget är planerat under hösten 2022, säger Hans Brunström, vd för Gislaved Energi.
Innovativ teknik för energilagring
Energiparken är ett viktigt bidrag i kommunens ambitiösa hållbarhetsstrategi och i linje med Agenda 2030 och de globala målen. Parken innebär en ökning av den lokalt producerade förnyelsebara energin och effektiv resursanvändning som energilagringsmetod. Satsningen är en hållbar och långsiktig investering där varje komponent har en livslängd på minst 20 år. Det är genom samarbetet med företaget PLS Energy Systems som parken kan förses med denna innovativa och prisbelönta teknik med återvunna batterier som energilagring.
– Vi är stolta över att vara en del i denna satsning och glada för att samarbetet varit givande
från start. För oss som arbetar med spetskompetens inom energilagring är det tydligt att tekniken kommer till sin rätt i Gislaved och bidrar till balans i energisystemet genom en ökad
andel förnyelsebar energi, säger Bengt Palmquist, vd för PLS Energy Systems.
Fakta om energiparken:
• Storleken är beräknad till mellan två och fyra hektar med en investering på cirka 44 miljoner kronor
• Anläggningen beräknas ha en livslängd på 30-50 år
• Bidrar till att minska koldioxidutsläppen med 855 000 kg per år
• Solelsproduktion via cirka 4 600 solcellspaneler med en effekt på 2 MW
• Energiproduktionen beräknas till 1 850 000 kWh på årsbasis
• Vätgasproduktionen beräknas till 20 ton per år vilket motsvarar cirka 200 personbilars
årsförbrukning
• Energilagringen består av tre stycken 20 fot-containrar med 2 MWh lagring av second
life-batterier.
Kontaktpersoner:
Bengt Palmquist, vd PLS Energy Systems
bengt.palmquist@plsenergy.se
Hans Brunström, vd Gislaved Energi
hans.brunstrom@gislavedenergi.se