snabbladdare.jpg

Nu kan man snabbladda sin elbil i Gislaved

Nu erbjuds snabbladdning av laddbara bilar (elbil och laddhybrid) i Gislaved. Vi har, med stöd från Klimatklivet, satt upp en snabbladdare vid Smålandia i Gislaved.

Utöver laddstationen på Smålandia har vi publika laddstationer på fler ställen i kommunen. Det finns laddstationer på parkeringen utanför vårt kontor på Mårtensgatan samt på Stortorget i Gislaved. Anderstorp har två laddstationer, en vid Anderstorps sporthall och en på Anderstorps torg vid Ica. Smålandsstenar har en laddstation på parkeringen utanför Torghuset, och i Hestra finns också en laddstation vid Hestra Station.

Fram tills nu har det varit gratis att ladda i Gislaved då det tidigare inte har funnits en betalningslösning. Vi har nu startat ett samarbete med företaget Eways för betalningslösning och driftsupport av de publika laddstationerna i kommunen. Till att börja med kommer laddstationen vid Smålandia och på Stortorget i Gislaved att förses med betallösning, där bilföraren kommer att kunna betala med Eways RFID- kort. Inom snar framtid kommer det gå att betala via en app i telefonen (Laddkollen). En tjänst för Swish-betalning är också under utveckling.

Den publika laddningen utgör endast en mindre andel av alla laddningar, men är ett viktigt komplement för att öka laddmöjligheterna och tryggheten för de som kör laddbara bilar i Gislaved. Huvuddelen av all billaddning sker dock idag vid icke-publika laddstationer på privata parkeringsplatser.

Det är viktigt med ett helhetsgrepp för att utveckla laddinfrastrukturen i kommunen. Möjligheten att ladda publikt, vid sitt jobb och hemma måste öka. Därför har Gislaved Energi, Gislaveds kommun, Gislavedshus och Enter Gislaved tagit ett gemensamt grepp om frågan och arbetar tillsammans för att förenkla elbilsägandet i Gislaveds kommun.