Vattenkran

Grönfärgat fjärrvärmevatten

Vi kommer att färga fjärrvärmevattnet i Gislaved och Anderstorp grönt. Det är ett verktyg för att kvalitetssäkra leveransen av fjärrvärme. Eventuella läckage kan åtgärdas snabbare med hjälp av synligare vatten från läcka.

Varför färgas vattnet grönt?

Att vattnet är grönt, och dessutom är fluorescerande, ger en större möjlighet för oss att upptäcka läckor i ledningarna. Då man ser tydligt att det är en läcka kan man snabbt åtgärda problemet.

Vad är den gröna färgen?

Den gröna färgen som tillsätts är det rena färgämnet Pyranin (pyrentrisulfonsyra). Pyranin är FDA-godkänt vilket menas med att det är livsmedelsklassat, och påverkar inte vattnets kemi.

Vad gör jag om jag upptäcker att det rinner grönt vatten ur kranen?

När grönt vatten upptäcks är det fastighetsägarens ansvar att problemet åtgärdas så snabbt som möjligt. Därför är det som hyresgäst viktigt att kontakta fastighetsägaren vid uppkomst av grönt vatten.

Om varmvattnet är grönt så går det fortfarande att diska, duscha och tvätta som vanligt, utan att det färgar av. Men det är bra att vara försiktig vid kontakt med väldigt känsligt hår, så som slitet, blonderat eller permanentat. Den gröna färgen är inte skadlig för hälsan eller miljön. Dock ska man undvika att använda det gröna vattnet vid matlagning eftersom det gröna vattnet är fjärrvärmevatten.

Som kund, berörs man av det gröna vattnet?

Majoriteten av kunderna märker inte att fjärrvärmevattnet har blivit grönt. De som uppmärksammar färgen på vattnet är de med läcka i sin fjärrvärmeväxlare. Eller om man eventuellt stöter på grönt vatten utomhus, då det skapats en läcka.